Nutritionistii sunt unanim de acord ca mancarea de post este mai mult decat benefica organismului. Nu numai ca il detoxifiaza, ci ii aduce si vitaminele necesare, prin consumarea de legume si fructe in mod regulat. In plus, puteti fi siguri ca nu veti adauga kilograme.
Iata cateva retete savuroase pentru perioadele de post:
Sote de legume
Ingrediente: morcovi, cartofi, fasole verde din conserva, frunze de telina si patrunjel (cantitatile vor fi in functie de cantitatea de sote pe care dorim sa o facem).
Preparare: se taie morcovii si cartofii fierti in cubulete, peste care se adauga fasolea verde, foi de patrunjel si telina tocate si se inabusa in putin ulei. Se pune zarzavatul in salatiera, se orneaza cu verdeata tocata si se serveste cald, dar numai dupa ce ati condimentat totul, dupa gust, cu sare si piper.
Sote de morcovi cu mazare
Ingrediente: jumatate de kilogram de morcovi si jumatate de kilogram de mazare fina.
Preparare: Se curata morcovii, apoi se dau prin razatoarea mare si se pun la calit, in ulei incins, la foc mic. Se amesteca usor, pana cand morcovii s-au inmuiat. Peste ei se toarna mazarea fina, se mai lasa putin pe foc, se adauga foarte putina sare, un pic de zahar si se serveste cald, alaturi de paine prajita in ulei, care se pregateste astfel: se taie felii obisnuite, dintr-o paine mai veche, care se dau printr-o compozitie de apa cu faina, ca la clatite, si se prajesc. Totul se serveste cald.
Musaca de fasole uscata
Ingrediente: 700 grame de fasole, 500 grame de ceapa.
Preparare: Fasolea se fierbe bine, dupa care se strecoara si se lasa la racit putin; apa se patreaza. Se toaca ceapa fideluta si se caleste in ulei; cand a inceput sa se rumeneasca, se adauga cate putina apa, pana cand ceapa este fiarta. Se condimenteaza cu sare, piper si cimbru. Intr-o cratita, se pun putin ulei si apa, se aseaza un rand de fasole fiarta, un rand de ceapa calita, din nou fasole, apoi ceapa, astfel incat deasupra sa ramana fasolea. Se pune o foaie de dafin, boia de ardei dulce, zeama de la fasole, ulei si se da la cuptor. Cand a scazut putin, se stinge cuptorul si se lasa cratita inauntru circa 10 minute. Se serveste cald, cu orice fel de muraturi sau cu salata de varza murata.
Conopida cu melcisori
Ingrediente: O conopida potrivit de mare, circa 250 grame de melcisori sau paste fainoase, ceapa, busuioc, marar.
Preparare: Se fierbe conopida, desfacuta in buchetele, in apa cu sare. Separat se fierb melcisorii sau pastele. Dupa fierbere, se lasa la scurs. Intr-o cratita, se rumeneste putin o ceapa, se adauga melcisorii, iar apoi conopida. Se sareaza si se condimenteaza dupa gust, se adauga busuioc si marar tocat, iar in final se pune o ceasca de suc de rosii, mai dulci. Dupa ce se stinge focul, se lasa 5-10 minute si se serveste cald, cu o salata de castraveti verzi.
Salata de cartofi cu „maioneza” de post
Ingrediente: 3-4 cartofi mari, 2 cepe, 100 grame de masline.
Preparare: Se fierb cartofii in coaja, se curata si se taie in felii subtiri, intr-un castron. Separat, intr-un vas de plastic, se da un cartof fiert prin razatoarea mica, se adauga o lingura de mustar si se freaca picurand usor ulei, ca la orice maioneaza; treptat, se adauga otet de mere, dupa gust. Peste cartofii taiati felii se pun 12 cepe taiate fideluta si frecate cu sare, masline verzi sau negre, dupa preferinta; apoi, se incorporeaza in salata „maioneza”. Se adauga sare si otet, dupa gust.
Delicatese pentru zilele cu dezlegare la peste
Este bine sa avem mereu la indemana si retete realizate din peste, pentru zilele in care consumarea acestuia este permisa si in post. Iata cateva retete care, cu siguranta, va vor face zilele de post placute si usor de suportat.
Peste grecesc
Ingrediente: Doi pesti potrivit de mari, de preferat cu cat mai putine oase, proaspeti sau congelati.
Preparare: Intr-o cratita se face un sos cu: ulei, in care prajim o ceapa marunt tocata, la care adaugam suc de rosii dulce, sare dupa gust, busuioc, tarhon, piper si vin alb. Sosul se fierbe bine si se da la o parte. Pestele se curata, se spala, se sareaza, se taie, se da prin faina si se prajeste in ulei. Bucatile de peste prajit se pun in sos. Se face un mujdei de usturoi si se adauga peste preparat. Se mananca a doua zi, lasandu-se sa stea la macerat, la temperatura camerei. Si pentru ca totul sa fie perfect, puteti bea si un paharel cu vin.
Peste cu orez
Ingrediente: Circa un kilogram de somn sau cod, 500 grame orez, 2-3 morcovi, ardei gras, ceapa, ulei, verdeata.
Preparare: Se face un pilaf de orez cu ceapa, cu morcovi rasi si ardei gras tocat. Se sareaza, se mai adauga putin ulei si se amesteca usor, la foc mic. Separat, fierbem foarte putin, in apa cu sare, bucatile de peste. Le scoatem cu paleta, le asezam peste pilaf, adaugam putina apa, ulei, verdeata tocata, piper, sare si dam pentru 15 minute la cuptor. Se poate servi cu salata de varza alba.
Salata de fasole mexicana
Ingrediente: 200 g fasole rosie, 2 cepe, 4-5 catei de usturoi, o foaie de dafin, 2 ardei verzi, 2 rosii, ulei de masline, sare si piper, dupa gust.
Preparare: Se pun, intr-o oala, fasolea, ceapa tocata, 2 catei de usturoi pisati, foaia de dafin si ardeiul tocat. Se acopera cu apa rece, se lasa la fiert, la foc iute, timp de 10 minute, si apoi la foc mic, cat este nevoie pentru a se fierbe fasolea. La nevoie, se mai adauga apa. Cand totul este fiert, se adauga ulei, sare si piper si un pic de apa. Separat, se calesc in putin ulei ceapa si usturoiul ramase, se adauga rosia tocata, iar peste toate acestea se pun patru linguri de fasole, care se zdrobeste ca la prepararea unui piureu. Se adauga peste restul de fasole si se lasa la prajit cateva minute, amestecand continuu si incet. Se serveste cu tortilla de porumb, dar nu-i rea nici cu o mamaliguta rece, de-a noastra.