Traim intr-o epoca digitala, iar lucrurile bune oferite Internet nu pot fi negate. Totusi, se pare ca petrecerea timpului in spatiul virtual poate deveni o adevarata dependenta, indepartandu-ne de unele valori importante, reale, din viata noastra.
Daca simti ca timpul se scurge extraordinar de repede, iar cele 24 de ore ale unei zile nu-ti permit sa realizezi tot ce-ti propui, s-ar putea ca timpul tau zilnic sa fie investit gresit, in activitati nu prea productive.
Iata cateva semne care pot anunta aparitia problemelor in viitorul apropiat:
1. Dupa cateva minute de condus, iti verifici email-ul sau contul de Facebook, ca si cand ai astepta un mesaj urgent de la seful tau sau poate vesti de la prietenii tai.
2. Atunci cand iti plimbi cainele sau iesi la plimbari prin parc cu copilul sau prietena nu lasi telefonul din maina, verificand constant daca a mai postat cineva.
3. Atunci cand nu ai acces la Internet, devii ititat, poate chiar nervos si uiti sa mai comunici cu lumea reala din jurul tau. Ar trebui sa-ti amintesti ca ai invatat sa vorbesti cu oameni adevarati inainte de a-ti crea profile pe retelele sociale. Devii astfel o persoana mai putin placuta pentru cei din jurul tau.
4. Esti mai mereu obosit(a) sau somnoros pentru ca seara mai pierzi cateva ore pe Facebook sau YouTube cautand clipuri amuzante sau poze amuzante. Devii astfel ineficient, iti pierzi capacitatea de concentrare pe timpul zilei si, la sfarsitul zilei, observi ca nu ai rezolvat prea multe.
5. Ai intrat pe net doar pentru a citi mesajul electronic pe care-l asteptai, dar ai dat si cateva like-uri, ai vazit si cateva clipuri pe YouTube si inca esti cu ochii in monitor.
6. Iesi in oras alaturi de prieteni si-ti verifici constant telefonul de parca ai fi in maxima alerta si ai astepta vesti urgente. Sa acorzi mai multa atentie telefonului decat interlocutorilor tai este chiar nepoliticos.
7. Atunci cand nu esti online, te gandesti la urmatoarele tale posturi si tweeturi… oare ce ai facut astazi suficient de interesant pentru a fi pus online?
8. Familia sau prietenii apropiati trebui sa-si faca conturi pe retelele sociale pentru a putea vorbi cu tine. Deja lucrurile au mers mult prea departe….
Daca ti se par cunsocute aceste situatii si te regasesti in randurile de mai sus, s-ar putea sa ai nevoie de o pauza de la mediul online si sa incerci sa iesi din mica ta lume digitala, plina de like-uri si „emoticoane”. Cred ca a venit momentul sa incerci sa cunosti mai multi oameni reali, sa legi prietenii adevarate, nu relatii virtuale de prietenie cu poze de pe facebook.