Daca sforai, trebuie sa stii ca nu est singur. Conform datelor statistice aproape jumatate dintre oameni sforaie. Se intampla atunci cand respiri pe gura in somn, ceea ce determina vibratii ale tesuturilor relaxate din gat, care genereaza bine cunoscutele sunete deranjante in timpul somnului.
Din pacate, sforaitul poate afecta calitatea somnului tau, dar si a partenerului. Chiar daca nu vi se pare mare lucru, sforaitul nu trebuie ignorat, pentru ca poate fi semnul unei afectiuni serioase de sanatate. Cateva afectiuni, care pot determina aparitia sforaitului sunt:
- apneea ostructiva de somn (blocarea cailor respiratorii in timpul somnului);
- o problema a structurii nasului, gatului sau gurii;
- privarea de somn.
In alte cazuri, sforaitul poate fi cauzat, pur si simplu, de dormitul pe spate sau de consumul de alcool inainte de culcare. Aceste cazuri cauzate de factori benigni (cum este pozitia) pot fi tratati usor acasa, cu diverse remedii.
Remedii/solutii simple pentru sforait
In unele cazuri este important sa cereti parerea unui medic specialist, care va poate ajuta sa identificati si sa tratati cauza din spatele sforaitului. Iata 15 solutii ce pot fi aplicate acasa, care trateaza sforaitul si cele mai frecvente cauze ale acestuia:
Pierde din greutate daca esti supraponderal(a)
Acest lucru va ajuta la reducereatesuturilor din gat, ce ar putea determina ingustarea cailor respiratorii si ar putea provoca sforaitul. Puteti scapa de kilogramele in exces prin reducerea aportului caloric total, consumand portii mai mici si mai multe alimente sanatoase. Asigurati-va ca faceti zilnic exercitii fizice si puteti apela la ajutorul unui medic nutritionist.
Dormi pe o parte
Ridicarea capului cu patru centimetri poate ajuta la mentinerea cailor respiratorii deschise. Poti incerca o perna speciala sau chiar sa ridici capul patului.
Foloseste benzi nazale sau un dilatator nazal extern
Benzile nazale pot fi plasate pe podul nasului pentru a creste spatiul din canalul nazal. Acest lucru ajuta la eficientizarea respiratiei si poate ajuta la reducerea sau eliminarea sforaitului.
Poti incerca, de asemenea, un dilatator nazal, care este o banda adeziva rigida ce se aplica pe nas, peste nari. Astfel, se reduce rezistenta fluxului de aer si respiratia devine mai usoara.
Tratarea alergiilor cronice si purificarea aerului
Alergiile cauzeaza inflamatii, ce pot reduce fluxul de aer prin nas, ceea ce va determina respiratia pe gura. Acest lucru creste sansele de aparitie a sforaitului. Discuta cu medicul despre cele mai bune solutii de tratament pentru alergii.
Impuritatile din aer, precum particulele de poluare sau de polen pot cauza alergii si dificultati de respiratie chiar si in casa. Cea mai buna solutie pentru eliminarea particulelor nocive si curatarea aerului o reprezinta purificatoarele de aer pentru casa. Cu filtre eficiente, acestea pot elimina chiar si cele mai mici particule din aer, eliminand astfel cauzele alergiilor.
Incearca SnoreBlock
SnoreBlock este un remediu natural, ce se bazeaza pe efectele benefice ale plantelor medicinale pentru a rezolva problema sforaitului. Plantele si enzimele naturale din compozitia SnoreBlock ajuta la eliminarea secretiilor nazale si la relaxarea muschilor gatului, asigurand astfel o respiratie mai usoara si mai profunda. Este o alternativa eficienta, usor de folosit, la ajutorul careia au apelat cu succes multe persoane.
Corectarea problemelor structurale ale nasului
Deviatia de sept este o problema frecventa, cu care se confrunta multe persoane. Indiferent, daca este o problema din nastere sau cauzata de o trauma in timpul vietii, deviatia de sept limiteaza fluxul de aer prin alinierea necorespunzatoare a peretului ce separa narile. Deviatia de sept poate provoca respiratia pe gura in timpul somnului. Poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru corectarea problemei, dar trebuie sa ceri parea unui medic specialist.
Limitarea sau renuntarea la alcool inainte de culcare
Incearca sa nu consumi alcool inainte de culcare, cu cel putin doua ore. Alcoolul poate relaxa muschii gatului, provocand sforaitul.
Evita sedativele inainte de culcare
Daca trebuie sa iei medicamente cu efect sedativ dintr-un oarecare motiv si sforai, ar trebui sa consulti doctorul pentru a determina ce alte optiuni exista. Renuntarea la sedative poate opri sforaitul.
Renunta la fumat
Fumatul este un obicei nesanatos, care printre altele, poate agrava si sforaitul. Cere parerea unui specialist pentru a te ajuta sa renunti la fumat.
Dormi suficient
Asigura-te ca dormi in fiecare noapte cele 7-8 ore recomandate de catre medici. Somnul insuficient poate cauza probleme de sanatate, asa ca ar fi bine sa ai un program de odihna bine stabilit in fiecare zi.
Folosirea unui dispozitiv de presiune continua a cailor aeriene
La nevoie, medicul specialist poate recomanda purtarea unei masti cu aer sub presiune CPAP (continuous positive airway pressure) in timpul somnului. Aceasta ajuta la mentinerea cailor respiratorii deschise si este, de obicei, recomandat pentru a trata apneea obstructiva de somn.
Ablatia tesuturilor prin unde radio
Somnoplastia (ablatia tesuturilor prin unde radio) foloseste unde radio cu intensitate scazuta pentru a micsora tesuturile obstructive si a usura respiratia.
Concluzie
Sforaitul poate fi o problema pentru calitatea somnului tau, dar si al partenerului. Mai mult, sforaitul poate indica o problema de sanatate, astfel ca ar fi bine sa consulti doctorul daca niciuna dintre solutiile de mai sus nu functioneaza.