Organ de marimea unei alune (la barbatii adulti), prostata este situata intre vezica urinara si rect si reprezinta o componenta esentiala a sistemului reproducator masculin, fiind responsabila, printre altele, de formarea lichidului seminal.
Conform datelor statistice analizate de catre Asociatia Americana de Urologie, aproximativ 90{125bf05e071f4e12cd61d3a68785a40d67286f732df992d9fba90394ad8bfba1} dintre barbati vor experimenta diferite afectiuni ale prostatei pana la atingerea varstei de 80 de ani. Dintre acestea cea mai grava problema o reprezinta cancerul de prostata.
Simptomele, care indica prezenta unei probleme a prostatei, sunt aproximativ aceleasi, indiferent de natura afectiunii: urinare dureroasa, prezenta sangelui in urina, urinare greoaie, urinare frecventa in timpul noptii, disfunctii erectile, scaderea apetitului sexual si incontinenta urinara.
Hiperplazia benigna de prostata
Odata cu inaintarea in varsta prostata creste in dimensiuni si se poate inflama, apasand astfel pe uretra si generand infectii ale tractului urinar. Cea mai frecventa afectiune inflamatorie a prostatei o reprezinta hiperplazia benigna de prostata. De cele mai multe ori apare la barbatii trecuti de varsta de 60 de ani. Exista multipli factori ce pot cauza HBP, precum schimbarile hormonale, deteriorarea vaselor de sange sau deficienta de zinc.
Modul de tratare a hiperplaziei benigne de prostata variaza in functie de starea generala de sanatate si de gravitatea afectiunii. In cazuri usoare, se apeleaza la remedii naturiste bazate pe plante naturale, iar in cazuri grave se apeleaza la metode chirugicale invazive sau non-invazive. De cele mai multe ori, hiperplazia benigna de prostata se poate vindeca, insa in cazuri extreme se poate ajunge chiar la indepartarea chirurgicala a prostatei.
Prostatita
Nu toate problemele legate de prostata sunt insa generate de hiperplazia benigna de prostata. Prostatita este o alta afectiune inflamatorie a prostatei foarte frecventa. Nu este o afectiune contagioasa, iar cauzele sale sunt adesea necunoscute medicilor specialisti. De cele mai multe ori, aparitia prostatitei se datoreaza unei infectii urinare de natura bacteriana. Exista insa si cazuri de prostatita, care se declanseaza in absenta unei infectii.
Tratamentul prostatitei consta, de cele mai multe ori, in administrarea de antibiotice pentru tratarea infectiei si diferite medicamente anti-inflamatoare pentru eliminarea simptomelor.
Cancerul de prostata
Este cea mai grava afectiune a prostatei si, din pacate, destul de des intalnita in cazul barbatilor in varsta. Este o tumoare maligna, care se dezvolta pe suprafata exterioara a prostatei si care, la un moment dat, se extinde si in interiorul acesteia.
Tratamentul cancerului de prostata se bazeaza pe interventii chirurgicale si radioterapie. Daca este descoperit devreme, exista sanse mari de vindecare completa.
Diagnosticul afectiunilor de prostata
Cele mai folosite teste pentru diagnosticarea afectiunilor prostatei sunt: examenul digital rectal si testul antigenului PSA. Examenul prin tuseu rectal permite doctorului specialist sa examineze manual forma si dimensiunile prostatei prin palparea acesteia. Un nivel ridicat al antigenului PSA nu confirma prezenta cancerului de prostata, ci mai degraba determina riscul de dezvoltare a unui astfel de cancer, iar rezultatele testelor trebuie interpretate in context clinic.
Cum mentinem sanatatea prostatei
Vestea imbucuratoare este ca existe multiple moduri naturale prin care afectiunile prostatei pot fi prevenite si tratate.
Dieta poate influenta semnificativ sanatatea prostatei. Pentru vindecarea si prevenirea afectiunilor prostatei se recomanda o dieta sanatoasa, bazata pe alimente naturale, organice si cat mai multe legume si fructe crude. Din lista de ingrediente recomandate fac parte: urzicile, broccoli, conopida, rosiile, ceaiul verde, semintele de dovleac. In acelasi timp, se recomanda limitarea consmului de produse procesate si evitarea consumului de zahar, fructoza, produse lactate si carbohidrati.
Doctorii recomanda, de asemenea, exercitiile fizice zilnice si suplimentele naturale pentru cresterea aportului de zinc, vitamina D3 si Omega 3.